Вкусен боб в гювеч

Вкусен боб в гювеч
Снимка: Албена Асенова
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Пригответе си голееееми купи, защото няма да повярвате колко вкусен става класическият боб в гювеч"

Необходими Продукти

  • бял боб - 500 г
  • сода - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • калоферче - 1 ч.л.
  • целина - 1 ч.л.
  • сол
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и залива със студена вода. Така се кисне за около шест часа. След това водата се излива, налива се нова и се прибавя една чаена лъжичка сода.

Щом водата заври, водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.

Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.

Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.

За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода догоре - да е възможно повече над боба, и гювечът се похлупва и слага в студена фурна.

Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 °C, след което температурата се намалява на 180 °C.

Малко преди готовност се прибавя сол на вкус към вкусния боб в гювеч.

Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите ни за боб с ребра или класическия боб с наденица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#337108
Потребител#337108
Благодаря ви за рецептата, мисля, че съотношението между подправките е много добро. Обаче вече 2:15 мин във фурната и още го чакам да се свари. Май добавих повече вода и ако не се изпари и не стане на яхния ще е като измит. Чакам още 30мин, ако не се редуцира водата ще добавя брашно да го сгъстя.
14.02.2024 18:18
Потребител#307745
Потребител#307745
Стана мозък
08.10.2023 17:48
Анонимен
Анонимен
Само 5 лъжици олио?
23.08.2023 22:28
1
Анонимен
Анонимен
Колко вода се слага вече в гювеча !
20.04.2023 15:11
3
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
След като се намали температурата на 180 градуса колко време още се пече?
13.12.2022 13:19
5
1
1
Покажи всички подкоментари
Вивиан Василева
Вивиан Василева
Много вкусен боб се получи ! Благодаря за рецептата !
21.08.2020 11:23
4
2
Потребител#178366
Потребител#178366
Спазих напълно рецептата, добре е описана и боба стана изключително мек и приятен на вкус. Бих сложил малко повече джоден, иначе много балансиран вкус се получи.
05.12.2019 01:06
6
1
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
От години го варя в гювече но го слагам вечер към 11 часа на най слабата фурна и до сутринта става на мозък.
11.10.2019 21:25
13
4
Покажи всички подкоментари
Геновева
Геновева
Много вкусен става боба в глинен съд.
10.01.2019 11:15
13
Aylin Riza
Aylin Riza
Калоферче от къде можем да намерим?
09.01.2019 21:20
41
6
1
Покажи всички подкоментари
Boris Krumov
Boris Krumov
Чудна рецепта, благодаря ви !
09.01.2019 14:25
7
2
1
Покажи всички подкоментари