Начин на приготвяне
В купичка сложете двата вида мая, захарта, водата и 3 с.л. брашно. Изчакайте хубаво да маята да шупне.
В голяма купа смесете всички продукти без зехтина и замесете меко тесто. Готовото тесто доизмесете със зехтина, като слагате по малко, разтегляте докато тестото го усвои.
Поставете готовото тесто в полиетиленов плик, леко намазнен, завързвате го и покривате с кърпа. Така го оставете, докато удвои обема си.
Разделете тестото на 4 равни части. Разточете ги на правоъгълници с дебелина 1 см.
Поставяте ги един върху друг, като всеки лист мажете обилно с масло. Последната кора не се маже. Разточете четирите кори на двойно по-голям правоъгълник и го режете на 4.
Разтегляте всеки един до изтъняване, мажете с малко, ръсите плънка, навивате на руло и усуквате. Подредете в тавичка, застлана с хартия за печене.
Намажете със заделения жълтък, 1 с.л. олио, 1 с.л. прясно мляко. Поръсете със сусам и оставете за половин час да втаса. Печете масленицата на 180 градуса за около 40 минути.