Добруджански тутманик

23/11/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф9815691610
"Познайте къде приготвят най-вкусният тутманик и докъде отидохме, за да вземем рецептата за него "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 750
  • Преглеждания за месеца153
  • Преглеждания за седмицата33
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете натрошената мая с топлата вода и захарта, разбъркайте на гладка каша. Добавете 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло за 10 минути, докато шупне.

В по-голяма купа пресейте брашното и оформете кладенче, добавете солта в него. Прибавете разбитите и смесени 2 яйца + 1 белтък, кисело мляко и 3 с.л. от олиото. Прибавете втасалата мая и бъркайте, докато е възможно с шпатула. Прехвърлете тестото за тутманик върху набрашнен плот и започнете да месите, като добавяте от брашното до меко тесто.

Разделете тестото на две равни части и оформете топки. Разточете топките на две еднакви по големина кръгли кори. Намажете едната кора с олио и поръсете със ситно натрошеното сирене. Върху сиренето, поставете втората кора и намажете обилно с олио, притиска се за да се слепят двата кръга.

С нож за пица, разрежете кръга на 16 триъгълни парчета. На всеки триъгълник се издърпва връхчето и се навива на кифлички. Подредете кифличките на слънчеви лъчи в намаслена тава. Оставете оформения тутманик на топло да втаса за 45 минути, намажете с разбития заделен предварително жълтък.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяво около 40 минути. Извадете изпечения Добруджански тутманик, напръскайте със студена вода и го покрийте с чиста кърпа.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар