Начин на приготвяне
В купа смесете натрошената мая с топлата вода и захарта, разбъркайте на гладка каша. Добавете 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло за 10 минути, докато шупне.
В по-голяма купа пресейте брашното и оформете кладенче, добавете солта в него. Прибавете разбитите и смесени 2 яйца + 1 белтък, кисело мляко и 3 с.л. от олиото. Прибавете втасалата мая и бъркайте, докато е възможно с шпатула. Прехвърлете тестото за тутманик върху набрашнен плот и започнете да месите, като добавяте от брашното до меко тесто.
Разделете тестото на две равни части и оформете топки. Разточете топките на две еднакви по големина кръгли кори. Намажете едната кора с олио и поръсете със ситно натрошеното сирене. Върху сиренето, поставете втората кора и намажете обилно с олио, притиска се за да се слепят двата кръга.
С нож за пица, разрежете кръга на 16 триъгълни парчета. На всеки триъгълник се издърпва връхчето и се навива на кифлички. Подредете кифличките на слънчеви лъчи в намаслена тава. Оставете оформения тутманик на топло да втаса за 45 минути, намажете с разбития заделен предварително жълтък.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяво около 40 минути. Извадете изпечения Добруджански тутманик, напръскайте със студена вода и го покрийте с чиста кърпа.