Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Добруджански тутманик

Добруджански тутманик

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Добруджански тутманик
Снимка: Мария Симова
2 / 4
23/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Познайте къде приготвят най-вкусният тутманик и докъде отидохме, за да вземем рецептата за него"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 1 кубче, 42 г
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 100 мл топла
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • олио - 8 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете натрошената мая с топлата вода и захарта, разбъркайте на гладка каша. Добавете 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло за 10 минути, докато шупне.

В по-голяма купа пресейте брашното и оформете кладенче, добавете солта в него. Прибавете разбитите и смесени 2 яйца + 1 белтък, кисело мляко и 3 с.л. от олиото. Прибавете втасалата мая и бъркайте, докато е възможно с шпатула. Прехвърлете тестото за тутманик върху набрашнен плот и започнете да месите, като добавяте от брашното до меко тесто.

Разделете тестото на две равни части и оформете топки. Разточете топките на две еднакви по големина кръгли кори. Намажете едната кора с олио и поръсете със ситно натрошеното сирене. Върху сиренето, поставете втората кора и намажете обилно с олио, притиска се за да се слепят двата кръга.

С нож за пица, разрежете кръга на 16 триъгълни парчета. На всеки триъгълник се издърпва връхчето и се навива на кифлички. Подредете кифличките на слънчеви лъчи в намаслена тава. Оставете оформения тутманик на топло да втаса за 45 минути, намажете с разбития заделен предварително жълтък.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяво около 40 минути. Извадете изпечения Добруджански тутманик, напръскайте със студена вода и го покрийте с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: