Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Бульони»Истинският домашен пилешки бульон

Истинският домашен пилешки бульон

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Истинският домашен пилешки бульон
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
"За да се насладите на вкусен, здравословен и лековит домашен пилешки бульон, пригответе го по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • пиле - 2.5 кг
  • вода - 4 л.
  • лук - 300 г
  • моркови - 250 г
  • пащърнак - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • чесън - 1 глава, по желание
  • целина - 1/4 глава, по желание
  • праз - 1 стрък, зелената част
  • мащерка - клонче
  • корени от магданоз
  • магданоз - 1 връзка
  • дафинов лист - 2 бр.
  • майорана - по желание
  • черен пипер - 10 зърна
  • пипер меланж - 10 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешкият бульон е незаменима съставна част за приготвянето на питателни и вкусни ясния. Домашно приготвеният бульон е ценен изключително много и като основа, заради своите хранителни стойности.

Много полезен е при настинка или остри вирусни заболявания, благодарение на аминокиселината цистеин. Тя втечнява секретите в белите дробове, като ги прави по-лесни за изхвърляне.

Измиваме пилето със студена вода. Най-вкусен е, когато се приготвя с домашна или свободно отглеждана кокошка. Отстраняваме всички вътрешности, особено черния дроб. Разфасоваме парчетата месо на порции и ги поставяме в голяма тенджера с 3.500 мл. студена вода.

Варим на слаб огън около 1 час, като грижливо обираме пяната. През това време почистваме зеленчуците и ги нарязваме на едри парчета. Прибавяме ги във врящия бульон, като доливаме и останалото количество вода.

Поставяме всички ароматни треви и подправките. Варим на много слаба температура за около 4 часа. Веднага след охлаждането на бульона го прецеждаме. Част от него замразяваме в подходящи съдове, а останалата част съхраняваме в хладилник до 4 дни.

От разфасованото пиле пък приготвям чудна пилешка супа, фрикасе или пък пилешка кавърма. Към сварените кореноплодни (моркови, пащърнак и целина) прибавяме сварени картофи и приготвяме чудно зеленчуково пюре. Така оползотворяваме всички продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: