Начин на приготвяне
Добре измитите тиквички се срязват по дължина, за да се получат лодки, в които ще се слага плънката. Сърцевината им се изгребва с нож и лъжица и се нарязва на ситно.
Праз лукът се почиства от външните листа и се нарязва първо на четвърт по дължина, след това се наситнява. Скилидката чесън се накълцва на ситно.
Гъбките се измиват и заедно с пънчетата се режат на четвъртинки или на филийки.
В тиган се загрява олиото и се запържва до омекване наситнения лук и чесън. Добавят се гъбите и след 5-6 минути и почистения ориз. Щом оризът стане прозрачен, се добавя наситнената сърцевина от тиквичките и постепенно се налива гъбения бульон, като се разбърква, докато плънката поеме течността.
В намаслена тавичка се слагат лодките от тиквички и се пълнят с плънката.
Фурната се загрява на 180-200 градуса и пълнените тиквички се изпичат на средна решетка и включен вентилатор до готовност - около 20 минути.
Пълнените тиквички се поднасят поръсени с магданоз.
Добър апетит!