Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Покрийте и оставете на топло да шупне - около 8-10 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете олиото, солта и шупналата мая.
Замесете гладко, еластично тесто, като си добавяте брашно, колкото е необходимо, внимавайки да не стане твърдо, а меко, приятно и нелепнещо.
Намазнете обилно вътрешната страна на плик за печене. Тестото разделете на две еднакви части и всяка издължете на гладък фитил. Завийте двата фитила един в друг и ги засучете леко.
Пъхнете хляба в плика за печене и затегнете отвора му, оставяйки пространство, за да бухне тестото. Приберете на топло, за да удвои обема си, около 1 час.
Поставете в студена фурна и включете на 200 градуса. Печете хляба 30 минути или до златист загар.
След като извадите от фурната веднага извадете от плика, за да не се навлажнява. Внимавайте да не се изгорите от горещия въздух, който ще излезе от торбичката. Оставете хлебчето да изстине върху решетка и поднесете на трапезата си.
Добър апетит!