Варена Шунка от Свински Врат

Сергей АнчевСергей Анчев
Помощник Готвач
226
82
412
3
25/11/2018
"От домашното по-вкусно няма, това с най-пълна сила важи за домашната варена шунка от свински врат "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 167
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 1 - 1.5 кг цяло парче без кост, от врат, добре оформено
  • черен пипер - 20 зърна
  • зърна бахар - 4
  • дафинов лист - 4
  • карамфил - 5
  • соев сос - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • лук - 1 главичка кромид
  • моркови - 1
  • морска сол - за предпочитане българска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да се прави шунка не е лесно - и сушена, и пушена и варена. Но ако опитате, няма да съжалявате – защото знаете какво влагате и какво получавате.

Прави се саламура от 4 литра вода, 6 с.л. сол., пипер, соев сос, бахар, дафинови листа, карамфилчета, захар, лук – нарязан на 2 и морков – нарязан на 4.

Възвира за 5 мин. След като изстине, в нея се слага месото. Престоява в хладилника 48 часа, като от време на време го обръщате и масажирате.

Превързвате го стегнато с шнура.

Поставя се в същата, но прецедена саламура във фурната, нагласена на 90°C под капак. Това е ключов момент. Температурата не трябва да превишава

90°C, в противен случай ще имате недобре сварено парче месо, а не крехка и сочна шунка. Ако не сте сигурни, използвайте кухненски термометър.

След 2 часа парчето свинско се поставя в студена вода. След като се охлади, се подсушава добре и прибира в хладилника.

Ако желаете, овкусете домашата шунка с предпочитаните от вас подправки.

Аз използвам пушен червен пипер и малко чимен на прах.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар