Постна содена питка за Св. Стилиян Детепазител

Мария СимоваМария СимоваГуру106056101412
26/11/2018
Приготвяне10 мин.
Готвене35 мин.
Общо45 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 360
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и бакпулвера и разбъркайте. Оформете кладенче и в него добавете олиото, захарта, угасената сода в оцета и постепенно наливайте от топлата вода.

Замесете меко тесто, което спре ли да се лепи по пръстите, спирате добавянето на брашно. Оставете тестото да почине 10 минути, завито с кърпа.

От тестото оформете малки топки и една голяма, в средата на намаслена тава разстилате с пръсти голямата топка, а около нея редите малките в кръг.

Заделете едно от топчетата за декоративни елементи за здраве и късмет.

Намажете питката с олио и поръсете със сусам, прободете я на няколко места с дървена клечка, за да не се напука.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност, като проверявате с дървената клечка за нея.

Готовата содена питка напръскайте със студена вода, завийте с кърпа и оставете така за 10 минути да се задуши и омекне.

Раздайте по парче питка с мед за здравето на Вашите деца!

На този ден питката е постна, защото са Коледни пости!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар