Италиански хляб без месене

26/11/2018
"Няма шега, няма измама, няма месене - това е вкусен италиански хляб, приготвен за минути"
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 313
  • Преглеждания за месеца60
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • ТЕСТО, КВАС
  • брашно - 110 г с високо съдържание на глутен
  • мая - 5 г жива
  • вода - 60 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • ТЕСТО
  • брашно - 540 г + за поръсване
  • вода - 380 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 2 с.л. равни
  • сол - eдра люспеста за поръсване
  • зехтин - 2 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе квас, като разтворите маята и захарта в леко затоплената вода. Добавете брашното и замесете стегната топка тесто. Налейте в удобен съд леко затоплена водичка, температурата и да не надвишава 37 градуса (телесна температура). Пуснете топката тесто вътре. Тя ще потъне на дъното и водата трябва да я покрива добре. Изчакайте 15 минути, за да изплува на повърхността и увеличи обема си, след това я извадете и поставете в дълбока купа.

2. Към първото тесто налейте 380 мл вода, затоплена отново до 37 градуса. Сипете зехтина, натрошете 20-те грама мая и пресейте брашното на части, като бъркате и притискате първото тесто, интегрирайки го към останалите продукти.

3. След като сте получили хомогенност, прехвърлете на набрашнен плот и започнете да разтегляте и сгъвате като пакетче. Повторете няколко пъти тази процедура, докато тестото стане гладко. Приберете го в намазнена със зехтин купа и покрито с кърпа оставете да втаса за 2 часа.

4. Бухналото тесто с ясно изразени глутенови връзки отново прехвърлете на набрашнен плот и сгънете два-три пъти по предишния начин. След последното сгъване положете хляба в кръгла тавичка - намазнена обилно или покрита с хартия за печене (28 см диаметър). Макар формата от сгъването да е четвъртита, при бухването ще приеме облата форма на тавата. Направете два разреза подобни на кръст и поръсете с брашно и едра сол на люспи.

5. Оставете хляба да втаса още веднъж за 1 час, а после го пъхнете в загрята на 60 градуса фурна с поставена вътре огнеупорна чашка с вода. След около 20 минути увеличете фурната на 210 градуса и печете 40-45 минути. Наблюдавайте хлебчето и ако потъмнее доста отгоре, го завийте с алуминиево фолио.

6. Охладете върху решетка и поднесете.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар