Коледна пита с паричка

24/12/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру225885882818
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 806
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • вода - 350 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - 700 г
  • семена - 100 г микс
  • олио - за намазване
  • брашно - за потапяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипва се брашното в тава и оформяме кладенче.

В купа с хладка вода се натрошава маята със захарта и се разбърква. Оставя се да бухне и сипваме в брашното. Добавя се олио, сол и замесваме средно меко тесто. Оставя се на топло да втаса.

Разделя се три части - две по-малки и една голяма. От голямата се оформят 8 топки. В една от тях поставяме завита с алуминиево фолио паричка. Отгоре се намазва с олио с намазнени ръце и потапяме в семена.

Нареждат се в тава върху хартия за печене по края. Втората част се точи правоъгълник, намазва се с олио и навиваме на руло. Срязва се на две и се усукват на плитка. Навива се на охлюв и поръсваме отгоре с брашно да остане бяла.

Третата част се дели на три топчета и всяко се точи на кръгла малка кора, намазва се с олио и нареждаме една върху друга. Заедно се точат отново на по голяма кора и нарязваме на 8 триъгълника с разрез по средата.

Връхчето се промушва през разреза и получените листа се потапят в брашно, леко се изтупва и нареждаме върху топките. Поставя се охлювът в средата и оставяме на топло 30 минути да напълни тавата.

Печем питата в загрята фурна 180°C около 30 минути.

Изважда се и покриваме коледната питка с кърпа.

Готова е за Коледната трапеза.

Весели празници!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар