Постна содена питка с бели орнаменти

25/12/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф9815693610
"И вие ли се чудите как се приготвят белите орнаменти на питката - тогава тази рецепта е специално за вас "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо426
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си първо тестото за орнаментите. В купа пресейте брашното и нишестето, добавете солта и при непрекъснато месене добавяйте вода, докато получите твърдо тесто. Поставете добре поръсеното с нишесте тесто в найлонов плик (за да не съхне).

В купа пресейте брашното, оформете кладенче и добавете в него солта, захарта, бакпулвера и угасената сода в оцета. Към тях на тънка струя при непрекъснато бъркане добавяйте затоплената газирана вода при непрекъснато бъркане, ако е нужно, добавете брашно до получаване на много меко и нелепящо се по пръстите тесто.

Увийте монета в алуминиево фолио и пъхнете в тестото. В тава с диаметър 26 см, намазана с малко зехтин разпределете тестото на тънък и равномерен слой. Надупчете питката с вилица на повечко места и оставете да почине за 30 минути така.

През това време изработете орнаментите от бялото тесто – кръст, слънце, житен клас, пеперудки и цветчета и ги подредете върху питката, като в средата поставете кръста.

Намажете содената питка с малко зехтин (олио) отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 35 минути, до готовност. Напръскайте питката със студена вода и завийте с чиста кърпа да се задуши.

Съхранявайте останалото бяло тесто, поставено в торбичка във фризер за вашата поредна питка с бели орнаменти.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар