Содена питка за Бъдни вечер със семена

Нина Иванова ИвановаНина Иванова ИвановаМастър Шеф5849114426
25/12/2018
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо232
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - около 700 г
  • вода - около 350 мл леко топла
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • олио - 3 с.л. и още за намазване
  • семена - 50 г смес сусам бял и черен, мак
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загасете содата за хляб в оцета. Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Направете кладенче от брашното и сипете в него загасената сода, захарта и олиото. Сипете семената, като ги разпръснете по брашното.

Започнете с топлата вода да замесвате тесто с лъжица. Доомесете с ръце. При необходимост добавете още малко брашно. Трябва да получите меко тесто. Оставете го да почине около 20 мин., като междувременно намажете тавата, в която ще печете содена питка с олио.

Отделете малка част от тестото за украсата и от другото тесто оформете плоска питка и я поставете в тавата. При оформянето може да поставите увита във фолио паричка.

От отделеното тесто направете кръст, житен клас, грозд, слънце и въобще символи които желаете да има на питката. Намажете питката с олио и я поставете да се пече във фурна загрята на 180 градуса.

Ако започне много бързо да се зачервява, може да я покриете с фолио. Печете около 30 мин. При готовност извадете питката, напръскайте я леко с вода и увийте в чиста кърпа. Оставете я да обиколи нивата за около 15 мин. и поднесете топла.

Питката не е много голяма и ако празнувате Бъдни вечер повече хора, трябва да се замеси по-голяма доза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар