Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Плоски пълнозърнести питки на каменна плоча

Плоски пълнозърнести питки на каменна плоча

Плоски пълнозърнести питки на каменна плоча
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Както са ги правили бабите ни - с хубаво брашно и на каменната плоча"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 500 г
  • брашно - 200 г типово
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 мл
  • суха мая - 7 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашната и направете кладенче. Добавете маята, киселото мляко със содата, солта, захарта и олиото. Чукнете яйцата.

Разбъркайте и добавете около 1 ч.ч. вода до омесването на меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно, за да не ви лепне тестото по ръцете.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, за да втаса.

Готовото тесто разделете на топки, а всяка топка разтеглете на питка.

Върху печка на дърва поставете каменна плоча. След като плочата се загрее добре, поставете питка, изпечете я от двете страни до златисто.

Постъпете така и с останалите питки.

Готовите плоски питки завийте с чиста и суха кърпа. Консумирайте топли - може да ги намажете с масло и поръсите с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: