Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка за Богоявление

Празнична питка за Богоявление

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Празнична питка за Богоявление
Снимка: Мария Симова
3 / 4
06/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 800 г
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл топла
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. с връх
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 11 г суха
  • за намазване
  • масло - 100 г
  • жълтъci - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и добавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят и оставете за 10 минути да шупне.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.

Разбийте яйцето и белтъка, добавете олиото и шупналото кисело мляко със содата в него, прибавете ги към брашното заедно с шупналата мая.

Започнете, месейки на тънка струя да добавяте топлата вода и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, завийте и оставете за 1 час да втаса.

Премесете втасалото тесто, от него отдерете 3 еднакви големи топки. Разточете всяка топка на кора, колкото чиния, и ги подредете една върху друга, като помежду им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горната кора не мажете с масло.

Разточете трите кори заедно на по-голяма кора с диаметъра на дъното на тавата (28 см). Разрежете кората на 8 триъгълни парчета, навийте на кифлички и ги подредете в кръг, с дървено шишче натиснете всяка кифличка през средата.

Останалото тесто разделете на 6 топки, разточете ги на кори с диаметър 15 см, съберете ги две по две, като в средата мажете с масло, разточете ги на три малко по-големи кори. Всяка кора нарежете на 8 триъгълни парчета, като по средата на всяко парче правите малък разрез и промушвате острото на триъгълника през него и издърпвате.

След кифличките наредете 3 реда от тези усукани парчета, за да получите разцъфнало цвете.

За чашка на цветето, предварително отделете малка колкото орех топка тесто, потопете единия край в маслото, а после в тъмни семена, поставете я в средата на цветето.

Оставете оформената питка да втаса отново за 40 минути и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

Печете празничната питка за Богоявление до готовност или суха клечка, това става за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: