Начин на приготвяне
Затоплете млякото и добавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят и оставете за 10 минути да шупне.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.
Разбийте яйцето и белтъка, добавете олиото и шупналото кисело мляко със содата в него, прибавете ги към брашното заедно с шупналата мая.
Започнете, месейки на тънка струя да добавяте топлата вода и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, завийте и оставете за 1 час да втаса.
Премесете втасалото тесто, от него отдерете 3 еднакви големи топки. Разточете всяка топка на кора, колкото чиния, и ги подредете една върху друга, като помежду им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горната кора не мажете с масло.
Разточете трите кори заедно на по-голяма кора с диаметъра на дъното на тавата (28 см). Разрежете кората на 8 триъгълни парчета, навийте на кифлички и ги подредете в кръг, с дървено шишче натиснете всяка кифличка през средата.
Останалото тесто разделете на 6 топки, разточете ги на кори с диаметър 15 см, съберете ги две по две, като в средата мажете с масло, разточете ги на три малко по-големи кори. Всяка кора нарежете на 8 триъгълни парчета, като по средата на всяко парче правите малък разрез и промушвате острото на триъгълника през него и издърпвате.
След кифличките наредете 3 реда от тези усукани парчета, за да получите разцъфнало цвете.
За чашка на цветето, предварително отделете малка колкото орех топка тесто, потопете единия край в маслото, а после в тъмни семена, поставете я в средата на цветето.
Оставете оформената питка да втаса отново за 40 минути и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Печете празничната питка за Богоявление до готовност или суха клечка, това става за около 40 минути.