Зимна пита

София В.София В.Новак161821
06/01/2019
"Който е казал, че зимните пити са най-хубавите, със сигурност е имал предвид точно тази "
Приготвяне90 мин.
Готвене60 мин.
Общо150 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо285
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 800 г (+ още за омесване)
  • мая - 25 г
  • вода - 2 ½ ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • яйца - 1 за глазура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 50 мл вода се слагат щипка захар, щипка брашно и маята. Оставя се да шупне за 10-15 мин (на топло).

Брашното се пресява, към него се добавят солта, захарта, водата (да не е студена), разтопеното масло и готовата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто. Месим около 7 мин, докато тестото стане гладко и еластично.

Оформяме го на топка, която леко намазваме с олио и оставяме да втаса за 60 мин на топло покрито. За това време трябва да удвои размера си.

След като втаса, тестото се слага върху набрашнена плоскост и се меси отново за 7 мин.

Оформя се в желаната форма, поставя се в предварително намаслена и леко набрашнена тава. Така се оставя да втаса отново за 40 мин.

След втасването тестото се намазва с разбитото яйце и се поставя ниско в предварително загрята на 190°C фурна.

Пече се до кафеникав загар. Изстива върху решетка покрита с кърпа.

За декорацията на питката може да отделите малко от тестото, аз лично направих ново от вода и брашно (твърдо).

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар