Постни сарми с гъби и праз лук

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
10/01/2019
"Хубавите неща идват в малки пакетчета, а вкусните постни сарми - в лозови листа "
Приготвяне45 мин.
Готвене40 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо454
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме ситно нарязания праз лук да се задушава.

Прибавяме малко сол на вкус, която го дехидратира и празът омеква по-бързо. Така се намалява термичната му обработка. Оризът е накиснат за 1-2 часа в хладка вода.

Консервираните гъби нарязваме на средни парченца, които прибавяме към задушения праз.

Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.

Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон (или вода, ако не разполагате с такъв). Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.

Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер, индийско орехче, кимион и стрития джоджен.

Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.

Тъй като лозовите листа изваждам от саламура (по домашна рецепта), ги измивам и изкисвам за кратко в студена вода.

В листото поставяме по лъжица от сместа и завиваме на стегнато руло. На дъното на тенджерата в която ще варим постните сарми поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата.

Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да да не изплуват.

Заливаме ги с горещия зеленчуков бульон, растителна мазнина и сока от 1/2 лимон. Щом бульона заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.

Сармите са готови за около 35-40 минути.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар