Начин на приготвяне
В три отделни купички си слагаме яйцето, което разбиваме много добре с виличка. Във втората галетата и в третата брашното. Отделяме ги настрана - ще са ни нужни за овалване на кюфтета. Първо овалваме в брашно, после в яйце и накрая в галета.
В купичка слагаме киселото мляко, майонезата и разбъркваме с лъжичка. Добавяме сол, черен пипер и чесън на прах според вкуса и разбъркваме добре. Изливаме соса в подходящ съд.
Сварения бял боб от буркан го прецеждаме от течността му. Слагаме го в купа и го намачкваме с уред с дупки. Почистваме лука и го нарязваме на ситно.
Моркова също го почистваме и го нарязваме на ситно. Към боба слагаме моркова и лука.
Добавяме чубрицата, магданоза, джоджена, солта и черния пипер. Объркваме добре всичко с голяма лъжица.
В купичка с вода си намокряме ръцете и оформяме 10 бр. зеленчукови кюфтета с еднаква големина. Всяко кюфте поотделно, като го направим, го овалваме в брашно, после яйце и накрая галета. Внимаваме да не се разпадне.
Нареждаме ги в голяма чиния и ги слагаме във фризера да стегнат за около час.
В тиган слагаме олиото и маслото, за да се сгорещи. Пържим кюфтета до приятен загар от едната страна, после ги обръщаме от другата страна.
Топлите кюфтета нареждаме в чиния и поднасяме със соса. Хапваме топли и да ви е сладко!