Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Ползва се плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се изцяло в миксер, но тестото може да се измеси и ръчно.
Брашното се изсипва в купата на миксера, добавя се сухата мая, захарта, ванилията и се разбърква, посипва се и с малкото сол за вкус. Налива се топлото прясно мляко, като се редува с охладеното разтопено масло.
Разбиването продължава на умерена скорост, докато се образува топка тесто, около 7- 10 мин. Дали е добре измесено се познава по това, че стените на миксера трябва да са чисти, т.е. цялата смес да е събрана на едно в куката за разбиване.
Сваля се от миксера, премесва се един-два пъти, оформя се на хубава топка тесто и се поставя в леко намаслена купа да втаса, покрива се, за около 60 мин.
Подготвя се плънката по избор. Избрах една част от кифличките са бъдат със солена плънка от сирене, а другата част с пелте от дюли. Специално пелтето от дюли се нарязва на малки правоъгълници и то никога не се разтича, независимо на каква температура се пече, това му е предимството.
Изважда се втасалото тесто и се дели на три части. Всяка част /не е необходимо да се напудря плота с брашно, не лепне/ се разточва около 2-3 мм, разрязва се на триъгълници, поставя се плънката и се навиват стегнати кифлички.
Подреждат се в тавата за печене с малко разстояние една от друга. Оставят се да втасат отново за около 20 мин. Намазват се с яйце, посипват се с маково семе или сусам. За намазване на козуначени печива винаги ползвам само белтък, това е по избор.
Пече се на 180 градуса за около 12-15 мин.
Козуначените кифлички с пълнеж са много вкусни.