Кашкавалена Памук Погача

21/02/2019
"То вкус ли е да го опишеш, то аромат ли е - да го възпееш - уникална погача, казваме ви "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 593
  • Преглеждания за месеца111
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята със захарта във леко затопленото прясно мляко. Сипете 150 грама от брашното и забъркайте кашичка. Покрийте я с чиста кърпа и оставете на топло за 15 минути.

2. Пресейте останалото брашно (250 г) в купа и направете кладенче, в което сипете половината разтопено масло, шупналата мая, кашкавалената извара, солта и заквасената сметана.

3. Замесете тесто, като си добавяте по малко от останалото масло (заделяйки малко от него за намазване), ръсвайте си и по малко брашно, докато получите гладко, еластично, средномеко и нелепнещо тесто. Оформете на топка, намазнете и приберете в купата за около 40 минути, завивайки с кърпа. Трябва да удвои обема си.

4. Втасалото тесто разточете на тънка кора, намажете с остатъка от маслото и поръсете с настърган кашкавал.

5. Завийте на руло и го сплескайте и разточете, не прекалено тънко, за да не се разкъсат пластовете.

6. Нарежете на ленти с приблизителна дебелина два пръста и всяка завържете на възелче и подредете на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене (22 см диаметър). Отново оставете на топло да втаса и бухне хубаво поне 1 час.

7. Намажете погачата със разбит с малко вода жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса за 35 минути или до приятен златист загар.

8. След изваждане от фурната отделете памук погачата от тавичката и оставете да изстине върху решетка. Това се прави с цел да не се запарва и навлажнява и да може да изстине равномерно.

Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар