Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Памук погача с масло и сирене

Памук погача с масло и сирене

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Памук погача с масло и сирене7 / 7
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Въпрос на чест е за домакинята да сложи на трапезата вкусна памук погача с масло и сирене"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 350 мл.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • суха мая - 7 г. на Йоткер
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 70 г за намазване
  • сирене - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете хубаво средно меко тесто, покрийте и оставете да втаса. Разделете го на 4 еднакви топки и една по голяма, от която ще се оформи центърът на погачата.

Разточете 4 еднакво големи обли кори, намажете с масло и редете една върху друга без последната.

Разрежете ги на 16 части, всеки триъгълник разрежете по средата и промушете острия връх отгоре на долу - 2 пъти.

Всяко листо завийте на руло, така се получават частите, които са външната част на погачата.

Подредете ги по края на тавата, ако ви останат, и не се съберат, както при мен, ги използвайте за центъра.

Другата част тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и поръсете със сирене.

Изрежете крайчетата и навийте на руло, нарежете на дебели рулца, които подредете във центъра на тавата. Останалите парчета поставете отгоре, а от крайчетата оформете розичка или малко рулце.

Оставете погачата да втаса, след което намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете в загрята фурна за около 40 минути на 160 градуса.

След изваждане намажете готовата памук погача с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сучер е
29.10.2022 13:22