Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Семейна памук погача с шунка и кашкавал

Семейна памук погача с шунка и кашкавал

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Семейна памук погача с шунка и кашкавал5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Вкусна погача, която ще събере цялото семейство около трапезата - с шунка и кашкавал"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.200 кг + още малко при замесването
  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • мая - 1 бр., свежа
  • захар - 1 с.л., равна
  • сол - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр. (двата жълтъка отделяме за намазване)
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • кашкавал - 100 г
  • шунка - 200 г
  • ЗА ГЛАЗУРАТА
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното два пъти, като го смесваме със солта. Маята разтваряме в ½ от хладкото прясно мляко, добавяйки към нея захарта и 2-3 с.л. от брашното.

Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.

В кладенчето прибавяме разбитите с киселото мляко и оцет яйца, 3 с.л. от растителната мазнина, активиралата се мая и останалата част от прясно мляко.

Замесваме меко и еластично тесто, което прехвърляме върху набрашнения плот. Месим още 15 минути, докато престане да лепне. Прибавяме по малко брашно, ако е необходимо при замесването.

Връщаме тестото в намазнена купа, покриваме го с памучна кърпа и оставяме да втасва на топло за 50 минути.

Шунката нарязваме на средни кубчета (най-вкусна е плънката, ако е домашна), а кашкавалът настъргваме на едро ренде.

Смесваме разтопеното масло и растителната мазнина.

Втасалото тесто поставяме отново върху набрашнения плот и премесваме още веднъж, като добавяме към него 2-3 с.л. от смесената мазнина.

Разделяме го на 2 части. Разточваме кора, която я намазваме с малко мазнина. Поръсваме ½ от плънката и завиваме на руло. Нарязваме го на триъгълници.

Приготвяме тава с големина, която е предварително постлана с хартия за печене и намазана с масло.

Подреждаме нарязаните парчето тесто на разстояние едно от друго.

Поставяме тавата на топло, отново покрита с памучна кърпа, за да втаса още веднъж.

В купичка разбиваме жълтъците с прясното мляко и малко мазнина.

Намазваме погачата с помощта на четчица.

Поръсваме памук погачата със сусам, а в средата - с маково семе.

Печем памук погачата в предварително загрята фурна, като градусите намаляваме на 160. Печем около 45-50 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: