Начин на приготвяне
Пресяваме брашното два пъти, като го смесваме със солта. Маята разтваряме в ½ от хладкото прясно мляко, добавяйки към нея захарта и 2-3 с.л. от брашното.
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
В кладенчето прибавяме разбитите с киселото мляко и оцет яйца, 3 с.л. от растителната мазнина, активиралата се мая и останалата част от прясно мляко.
Замесваме меко и еластично тесто, което прехвърляме върху набрашнения плот. Месим още 15 минути, докато престане да лепне. Прибавяме по малко брашно, ако е необходимо при замесването.
Връщаме тестото в намазнена купа, покриваме го с памучна кърпа и оставяме да втасва на топло за 50 минути.
Шунката нарязваме на средни кубчета (най-вкусна е плънката, ако е домашна), а кашкавалът настъргваме на едро ренде.
Смесваме разтопеното масло и растителната мазнина.
Втасалото тесто поставяме отново върху набрашнения плот и премесваме още веднъж, като добавяме към него 2-3 с.л. от смесената мазнина.
Разделяме го на 2 части. Разточваме кора, която я намазваме с малко мазнина. Поръсваме ½ от плънката и завиваме на руло. Нарязваме го на триъгълници.
Приготвяме тава с големина, която е предварително постлана с хартия за печене и намазана с масло.
Подреждаме нарязаните парчето тесто на разстояние едно от друго.
Поставяме тавата на топло, отново покрита с памучна кърпа, за да втаса още веднъж.
В купичка разбиваме жълтъците с прясното мляко и малко мазнина.
Намазваме погачата с помощта на четчица.
Поръсваме памук погачата със сусам, а в средата - с маково семе.
Печем памук погачата в предварително загрята фурна, като градусите намаляваме на 160. Печем около 45-50 минути.