Начин на приготвяне
Водата се загрява до 37 градуса - телесна температура. В нея се разтваря и разбърква медът, маята и маслото.
Брашното се пресява в купа заедно със солта и се формира кладенче, в което се изсипва течната смес.
Замесва се гладко еластично тесто при продължително месене - поне 10 минути. Брашно се ръсва по много малко, докато спре да лепне.
Тестото се оформя на топка, намазнява се леко и се връща в купата. Покрива се с кърпа и се оставя за 1 час в топло помещение.
След като втаса и удвои обема си, се разделя на 8 равни части. Всяка от тях се оформя на фитил по следния начин:
Върху леко намазнен плот се издърпва/издължава топчицата тесто, с едната ръка се притиска в единия край, а другата работи с движения нагоре-надолу и в същото време изтегля и издърпва тестото до образуване на фитил.
Два по два фитилите се увиват един с друг и краищата им се съединяват.
Получените оформени гевречета се подреждат на разстояние в тавичка покрита с хартия за печене. оставят се да втасат за още 1 час или докато хубаво бухнат.
Фурната се загрява до 200 градуса. Гевреците със сусам се мажат с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсват се със сусам и се пекат 18-20 минути или докато придобият златист загар.
Добър апетит!