Начин на приготвяне
Картофите се обелват, измиват и нарязват на шайби. Нареждате ги на дъното на тава, предварително намазнена. Поръсвате със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица и ги разбърквате, слагате малко вода, колкото да се задушат, и пъхате в предварително загрята фурна.
Докато чакате картофите, си нарязвате двата вида лук, морковите и чушките. На котлона в тенджерка с малко олио ги задушавате за да омекнат. Вадите ги и в същата тенджерка слагате предварително нарязаното пилешко филе на малки хапки. И него запържвате почти до готовност и ако е нужно, прибавете още малко мазнина.
Когато картофите ви са готови и всичко останало, остава да съедините мусаката. Всички зеленчуци и пилешкото трябва да са почти готови, защото от тук нататък готвенето няма да трае много.
Върху картофите разпределяте задушените зеленчуци и ги поръсвате много малко със сол и черен пипер, а върху зеленчуците разпределяте пилешкото филе, което пак поръсвате със сол и черен пипер.
Пъхате тавата пак във фурната, колкото да се загрее всичко, през това време си правите заливката за мусаката. Разбивате яйцето с киселото мляко и прибавяте брашното, ако ви се вижда гъста сместа, може да добавите още кисело мляко.
Вадите тавата от фурната, заливате мусаката с пилешко и пак обратно във фурната. Заливката трябва да се запече и след това я поръсвате с настърган кашкавал, пъхате я във фурната за 3 минути и готово.
Насладете се на нестандартната мусака, няма да ви разочарова.
Бон Апети!