Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак с ракия

Домашен козунак с ракия

редакция:
ИваИва
Новак
128
Домашен козунак с ракия1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
225 мин.
Порции
10
"Оказва се, че ракия може да се използва и при месенето на козунаци. При месенето, а не докато месите!!!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 200 г
  • захар - 350 г
  • масло - 300 мл олио + масло
  • мая - 1 пакет суха
  • ванилия - 3 пакетчета
  • яйца - 5 бр.
  • ракия - 1 чаена лъжица
  • лимони - кората на 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивате яйцата, захарта, ванилията, олиото и млякото с миксер.

Пресявате брашното в тава и добавяте сместа и втасалата мая (маята се втасва с 1 лъжица захар, 1 лъжица брашно и около 100 г топла вода).

Замесвате тестото и месите около 10 мин. Оставяте да втаса на топло около 1 час докато си удвои обема.

След това го размесвате и добавяте ракията и лимона, разделяте го на 3 равни части които правите на дълги около 1 метър змии, които сплитате на плитка.

Слагате в кръгла тава, намазвате с разбит в 2 супени лъжици олио жълтък и поръсвате обилно със захар.

Оставяте да втаса отново, докато утрои обема си и печете козунака на слаба фурна (140 градуса) около 20 мин.

Домашният козунак с ракия е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
543
47
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
0,300 л. мазнина е предостатъчна за 1 кг. брашно. Да ми прости авторката на рецептата, че се намесвам, но наистина не е обяснила добре. Това, че всеки може да сложи вида мазнина според предпочитанията си е добре, но не всеки може да разбере от начина, по който е написано в продуктите, че 300 мл. е общото количество мазнина. Не всеки има опит, предполагам някои от читателите за първи път решават да се пробват с направата на козунак. Може да сложите напр: 150 гр. масло + 150 мл. олио. Може олио и мас, само олио или само масло, или пък 100 мл. олио и 200 гр. масло или мас. Както предпочитате. Но общото количество не бива да надхвърля 300 мл. По рецептата, която аз правя козунак на 500 гр. брашно слагам не повече от 90-100 гр. мазнина. Но в случая аз вярвам на авторката, че за тази рецепта нужното количество мазнина е 300 мл.
21.04.2013 14:41
1
Покажи всички подкоментари
мони
мони
моля ивелина да ми каже колко мазнина се слага като количество мил.
21.04.2013 13:23
румен
румен
като пишеш рецепта,пиши я както трябва.КОЛКО ГРАМА -МИЛ.МАЗНИНА.благодаря
20.04.2013 16:33
МОНИ
МОНИ
ОК А КОЛКО МАЗНИНА СЕ СЛАГА
20.04.2013 14:21
Ивалина
Ивалина
Скъпи дами,маслото и олиото са в съотношение което е удобно за вас.Може само с олио или масло или по равно.Яйцето и захарта за поръсване са отделно от тези за козунака.И да,може да се опече за 20 мин. на предварително загрята фурна.Аз лично не го пека до изсъхване,а го оставям леко суров -за печенето всяка домакиня си познава фурната ,а и всеки сам може да прецени колко да го пече!Моят вкус е такъв-вие го виждате на снимката.
19.04.2013 15:05
СОНЯ
СОНЯ
КОЗУНАКЬТ Е ПЕРФЕКТЕН... А РАЗНИ НЕКАДЬРНИ ГОТВАЧКИ ДА НЕ ИЗЛИВАТ ЗЛОБАТА СИ ЗАЩОТО КОЗУНА ОТ ВСЕКИ НЕ СЕ ПРАВИ
19.04.2013 08:29
6
stefi
stefi
Имам няколко питанки:Масло къде се слага - не е написано,Какво печем - пирожки ,или козунак - за 20 минути няма как да стане.И една идея - ракията при маята ,ще втаса за 0 време:)
18.04.2013 21:28
румен
румен
колко масло и колко олио
18.04.2013 19:59
МАРИЯНА
МАРИЯНА
ДОБРЕ А КАКВО ЗНАЧИ 0,3ОЛИО+МАСЛО И ЯЙЦЕТО ЗА НАМАЗВАНЕ В ПЕТТЕ ОТ РЕЦЕПТАТА ЛИ Е ЛИ +1 СЪЩО И ЗАХАРТА ЗА ПОАНЕ ВЛИЗА ЛИ В КОЛИЧЕСТВОТО ОПИСАНО В РЕЦЕПТАТА
18.04.2013 19:57
Назърова
Назърова
Кое в снимката не ви харесва, госпожо Готвачке? Това си е плитка, като бухне -така става!!! А времето за печене си е наистина малко, поне още 20минутки.
18.04.2013 17:40
Готвачка
Готвачка
И какво общо има снимката с описанието, и моля ви, за 20 минути и пица не може да опечете, а какво остава за козунак.
18.04.2013 11:59
1
.