Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пиде»Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)

Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Вие за вкусен хляб разчитайте на нас - подготвили сме ви изпитана рецепта за прочутия Турски хляб Пиде"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • вода - 220 мл
  • прясно мляко - 70 мл
  • кисело мляко - 30 г
  • мая - 20 г жива
  • олио - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • сусам - черен и светъл за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в 130 мл от водата. Оставя се за 15 минути да шупне.

Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче, в което се сипва останалата вода и млякото- леко затоплени. Прибавя се киселото мляко, солта, олиото и шупналата мая.

Замесва се меко, еластично и нелепнещо тесто, като брашно се ръсва по малко допълнително, докато се получи желаният резултат.

Тестото се оформя на топка, намазнява се и се връща в купата, като се покрива с прозрачно кухненско фолио. Така се оставя да втаса за 1 час.

Приготвя се тавичка с диаметър 28-30 см., покрита с хартия за печене. Тестото се слага в нея и се разтегля с пръсти докато покрие цялата и повърхност. Издърпва се и се притиска докато в краищата стане по-удебелено.

Тавичката се прибира на топло, за да втаса пидето още веднъж за около 40 минути.

Фурната се загрява до 220 градуса. Хлябът се намазва с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам.

Пече се 30-35 минути, като накрая температурата може да се намали до 190 градуса.

Готовият хляб Пиде се завива в кърпа докато е топъл и след като изстине се поднася на трапезата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: