Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в 130 мл от водата. Оставя се за 15 минути да шупне.
Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче, в което се сипва останалата вода и млякото- леко затоплени. Прибавя се киселото мляко, солта, олиото и шупналата мая.
Замесва се меко, еластично и нелепнещо тесто, като брашно се ръсва по малко допълнително, докато се получи желаният резултат.
Тестото се оформя на топка, намазнява се и се връща в купата, като се покрива с прозрачно кухненско фолио. Така се оставя да втаса за 1 час.
Приготвя се тавичка с диаметър 28-30 см., покрита с хартия за печене. Тестото се слага в нея и се разтегля с пръсти докато покрие цялата и повърхност. Издърпва се и се притиска докато в краищата стане по-удебелено.
Тавичката се прибира на топло, за да втаса пидето още веднъж за около 40 минути.
Фурната се загрява до 220 градуса. Хлябът се намазва с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам.
Пече се 30-35 минути, като накрая температурата може да се намали до 190 градуса.
Готовият хляб Пиде се завива в кърпа докато е топъл и след като изстине се поднася на трапезата.
Добър апетит!