Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Шарен боб с гъби и киселец

Шарен боб с гъби и киселец

Шарен боб с гъби и киселец
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Боб, за какъвто може само да си мечтаете - нямаме търпение да го опитате и да ни кажете колко ви е харесал"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 400 г
  • лук - 1 глава
  • целина - 1/2 малка глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • гъби - 150 г
  • киселец - 1 шепа
  • пресен чесън - 1 стрък
  • джоджен - джоджен
  • калоферче - 3 - 4 бр. пресни листа
  • домати - 1/2 к.ч. пасирани
  • сол
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода от вечерта. На другия ден водата се изхвърля и се налива нова. Бобът се слага на котлона и след като заври, се прехвърля в тенджера под налягане, като водата отново се сменя.

Лукът, морковът и чушата се нарязват на дребно, а коренът целина на кубчета. Зеленчуците се прибавят към боба заедно с олиото и червения пипер.

Капакът на тенджерата се затваря добре и ястието се вари 15 минути, след като от клапана започне да излиза пара. След изпускане на парата, капакът се маха и бобът се овкусява със сол на вкус.

Слагат се предварително почистените и нарязани на филийки гъби, нарязаните на дребно листа киселец и пресен чесън. Прибавят се ситно накълцаните пресни подправки и накрая смлените домати.

Готвенето продължава до сваряването на гъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: