Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Памук козунаци на конци, замесени в хлебопекарна

Памук козунаци на конци, замесени в хлебопекарна

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Памук козунаци на конци, замесени в хлебопекарна
Снимка: Ваня Георгиева
5 / 6
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Оставете тежката работа по замесването на козунаците на хлебопекарната, вие само ги заплетете и изпечете до съвършенство"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 180 г
  • мазнина - 3/4 ч.ч. масло + олио
  • течен подсладител - 2 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • сол - щипка
  • течна есенция - 1 бр. за козунак
  • ракия - 1 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 850 г
  • сладко - или мармалад за пълнеж
  • бадеми - филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете 1-2 жълтъка за намазване, а другите яйца разбийте хубаво със захарта. Сипете и топлото мляко с половината масло и олио.

За по-разбираемо сипете всички течни съставки на дъното на хлебопекарната. Отгоре пресятото брашно с щипка сол и най отгоре сухата мая.

Пуснете на програма тесто и след замесване на 10-та минута прибавяйте от останалото масло с олио. Така на няколко пъти докато хубаво се усвои от тестото.

Когато свърши програмата и е втасало го извадете на намазнен плот. Разпънете на фитили, намажете със сладкото и хубаво завийте.

Оплетете на плитки и сложете във форми, оставете да втасат, след което намажете с жълтъка, поръсете със бадемите и захарта.

Печете козунаците в загрята фурна на 160 градуса до златисто.

Памук козунаците на конци, замесени в хлебопекарна са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: