Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Бавно печен заек с коричка от бекон

Бавно печен заек с коричка от бекон

Бавно печен заек с коричка от бекон
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
220 мин.
Общо
280 мин.
Порции
6
"Ето го и поредното вкусно доказателство, че хубавите работи стават бавно"

Необходими Продукти

  • заек - 2. 5 кг
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • гъби - 200 г
  • бекон - 100 г (пушен)
  • лук - 1 връзка пресен
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • бекон - 200 г (слайсове)
  • масло - за намазване (меко)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете добре заека. Намажете го със сол и черен пипер и го оставете за кратко.

През това време нарежете лука, бекона, гъбите и дреболиите на заека на ситно.

Загрейте олиото и задушете първо лука и бекона. Щом лука омекне прибавете дреболиите и гъбите. Запържете и тях за 4-5 минути.

Измийте добре ориза и прибавете и него. Бъркайте докато оризът стане стъклен.

Добавете 1 ч.ч. вода и подправките. Оставете на котлона още 5-6 минути като бъркате периодично, докато оризът поеме течността.

С тази смес напълнете заека, след което зашийте отвора с памучен конец.

Намажете го обилно с меко масло, поставете го в дълбока тава и наредете отгоре слайсове пушен бекон. Сипете половин чаша вода и покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете в загрята фурна на 250 градуса за 30 минути. След това намалете температурата на 180 градуса и печете още 3 часа. Накрая махнете фолиото и облейте заека с получения сос. Върнете във фурната за още 10 минути.

Нарежете на порции печения заек и поднесете със свежа салата.

Бавно печеният заек с коричка от бекон е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: