Пасхален венец със спанак

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
24/04/2019
"С хрупкава коричка от бутер тесто и ароматна плънка това ястие ще ви плени от пръв поглед "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо380
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180-190 градуса;

Плоска тава или голяма кръгла форма с ринг, застлана с хартия за печене.

Сваряват се 5 бр. яйца за 10-12 минути. Охлаждат се, обелват се и се оставят настрана.

Попарва се спанакът във вряща и леко подсолена вода, докато смени цвета си и омекне, това става за 1 мин. Отцежда се и се нарязва на ситно.

В голяма купа се поставя спанакът, отцедената рикота, настърган пармезан и хубаво се разбъркват. Добавя се и 1 цяло яйце, отново се разбърква до хомогенност. Подправя се със сол на вкус, черен пипер, майорана и индийското орехче. Разбърква се. Оставя се настрана.

Двата листа бутертесто, те са разрязани и са отделно, се поставят един срещу друг, като едно общо тесто. Защипва се с пръсти или с вилица снадката им.

На дългата страна на тестото се поставя в долната част 2/3 от спаначената плънка, разпределя се по дължината. Върху нея се поставят сварените яйца с разстояние едно от друго и всяко яйце се покрива с 1 с.л. от останалата плънка.

С помощта на хартията от тестото се нарива стегнато руло, като последните 10-12 см не се навиват. Те се разрязват на 1 см ленти и се оплитат на плитка и всяка плитка се поставя върху бутер рулото, това е за декорация.

Соленото руло се завива във форма на венец и се прехвърля в плоска тава /кръгла форма покрита с хартия за печене/. Намазва се с жълтък, разбит с малко прясно мляко. Поръсва се със сусам.

Печете пасхалния венец със спанак се на 180-190 градуса за около 45-50 мин до хубаво зачервяване.

Изважда се от фурната, оставя се за 20 мин във формата и се изважда върху поднос.

Охлажда се напълно, преди да се нареже на дебели резени.

Източник: Cucina con Sara

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар