Начин на приготвяне
В подходяща тенджера се слага кърпа, яйцата се нареждат плътно на един ред. Налива се хладка вода да ги покрие и се поръсват със солта и оцета.
Сваряват се яйцата на слаб до умерен котлон за 15 минути. През това време се подготвят боичките, като се разтварят в отделни съдове и във всяка се слага по 2 с.л. оцет и около 150 мл гореща вода.
Може да се използва водата от варенето на яйцата. За да се получат точките първо яйцето се топва в светъл цвят боя например жълта, след като изсъхне се правят точки с помощта на свещ.
Работи се върху алуминиево фолио за безопасност, свещта се запалва, парафинът се стопява внимателно и с кафена лъжичка се правят точки. След като се стегне парафинът яйцето се топва, например в червено.
След като яйцата изсъхнат точките се премахват внимателно с върха на нож или друго. Така се прави и с останалите яйца и се правят различни комбинации от цветове.
Може след като се боядисат в светъл цвят и се направят точките, следващите цветове да са два - яйцето се потапя до половината в един цвят и после другата половина в друг цвят.
Получават се много красиви великденски яйца на точки.
Вижте също как се варят яйца, без да се пукне нито едно и научете как да боядисате яйца с природни средства.