Вълшебен мед от глухарчета

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор39013121
05/05/2019
"Нарекли го вълшебен, защото всяка лъжичка от него лекувала някакво заболяване "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 958
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • глухарчета - 250 бр. (цветчета на глухарчета)
  • лимони - 1 бр.
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В слънчев пролетен ден набираме от чисто място в градината жълтурчета, познати още като цветовете на глухарчето или радика. Измиваме ги хубаво и ги сипваме в тенджерка.

Към тях добавяме лимона, който предварително сме обелили от кората, и сме нарязали на кръгчета. Попарваме ги с 1 л вряла вода, която сме загряли на електрическа кана.

Захлупваме тенджерката с капак и оставяме да престои 12 часа (най-добре да ги попарим вечерта и те да си престояват цяла нощ).

След това ги прецеждаме през цедка, като изстискваме и цветчетата и лимона с ръка, за да си пуснат всичкия сок, и отмерваме билковия екстракт да е точно 1 л. Сипваме го отново в чиста тенджерка и добавяме 1 кг захар.

Разбъркваме и варим 1-2 часа до изпаряване на около половината количество от течността (понякога, ако прави пяна и се надига, също е знак за готово, но във всеки случай е различно, тъй като зависи от мощността на котлона).

Още горещо сипваме с черпаче в малките измити и подсушени бурканчета, с добре затварящи се капачки на винт. При сипването може да ни изглежда, сякаш е рядко за мед, но в последствие, като изстине в бурканчетата, ще се сгъсти!

Завинтваме и обръщаме напълнените бурканчетата наобратно и ги оставяме така, докато изстинат, за да може от топлото сами да се вакумират. И сме готови!

Невероятно вкусен сладък домашен мед от глухарчета! Дар от природата! Лесно, вкусно и полезно!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар