Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Вълшебен мед от глухарчета

Вълшебен мед от глухарчета

Вълшебен мед от глухарчета10 / 10
05/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Нарекли го вълшебен, защото всяка лъжичка от него лекувала някакво заболяване"

Необходими Продукти

  • глухарчета - 250 бр. (цветчета на глухарчета)
  • лимони - 1 бр.
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В слънчев пролетен ден набираме от чисто място в градината жълтурчета, познати още като цветовете на глухарчето или радика. Измиваме ги хубаво и ги сипваме в тенджерка.

Към тях добавяме лимона, който предварително сме обелили от кората, и сме нарязали на кръгчета. Попарваме ги с 1 л вряла вода, която сме загряли на електрическа кана.

Захлупваме тенджерката с капак и оставяме да престои 12 часа (най-добре да ги попарим вечерта и те да си престояват цяла нощ).

След това ги прецеждаме през цедка, като изстискваме и цветчетата и лимона с ръка, за да си пуснат всичкия сок, и отмерваме билковия екстракт да е точно 1 л. Сипваме го отново в чиста тенджерка и добавяме 1 кг захар.

Разбъркваме и варим 1-2 часа до изпаряване на около половината количество от течността (понякога, ако прави пяна и се надига, също е знак за готово, но във всеки случай е различно, тъй като зависи от мощността на котлона).

Още горещо сипваме с черпаче в малките измити и подсушени бурканчета, с добре затварящи се капачки на винт. При сипването може да ни изглежда, сякаш е рядко за мед, но в последствие, като изстине в бурканчетата, ще се сгъсти!

Завинтваме и обръщаме напълнените бурканчетата наобратно и ги оставяме така, докато изстинат, за да може от топлото сами да се вакумират. И сме готови!

Невероятно вкусен сладък домашен мед от глухарчета! Дар от природата! Лесно, вкусно и полезно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Наистина е много хубав 2 години го правя по 3 дози и тази няма да пропусна може и сироп да се прави като се вари по малко със захарта
17.04.2022 20:57
1