Плетени великденски курабийки като козуначета

Плетени великденски курабийки като козуначета

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
942
5k
4k
1k
5
Плетени великденски курабийки като козуначета
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
07/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Сготви20 мин.
Общо45 мин.
Порции40
"Така всеки ще има своя собствена мини курабийка като козунак за Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 - 5 ч.ч. (пълнозърнесто)
  • кафява захар - 1 ч.ч. на кристали
  • мед от глухарчета - 3 ч.л. по желание (жълтурчета)
  • яйца - 2 бр. домашни
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • шарлан - 4 - 5 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 3 - 5 капки течна или 1 - 2 пакетчета на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесна идея да пресъздадем козунака в малки плетени курабийки.

Разбъркваме млякото в кофичката със содата и докато тя шупва, в дълбока купа разбиваме с телена бъркалка домашните яйца на пяна. Добавяме киселото мляко, след него кафявата кристална захар и разбъркваме всичко заедно с меда от глухарчета и ванилията за аромат.

Прибавяме малко шарлан и постепенно омесваме с пълнозърнестото брашно меко, но незалепващо по дланите тесто.

Взимаме едно малко топче (колкото орех) разточваме дълъг фитил и го сплитаме като козунак или на плитка.

Подреждаме великденските курабии в намазана с шарлан тава и печем окло 20 мин на 180 градуса, като и изваждаме още мекички, понеже като изстинат, се стягат. Наглеждаме ги да не изгорят от долната страна, в случай че фурната е силна.

Още докато са топли, ги прибираме в плик, за да запазят пухкавината си.

Прекрасни плетени курабийки за деца (те най-много се радват да получат цял козунак само за тях , който в случая е една курабийка :)

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: