Питка Сладка дебеланка

21/05/2019
"Достатъчно е на трапезата да има една такава Сладка дебеланка, останалото няма значение "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 830
  • Преглеждания за месеца169
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд пресявам половината брашно. Маята разтварям с малко хладка вода и оставям да шупне. Ако е суха, я слагам направо при брашното.

Когато е готова маята, я сипвам при брашното в легенчето и разбърквам. В купа разбивам 2 белтъка, добавям при тях киселото и прясното мляко, оцета и олиото и хладката вода. Разбърквам добре.

Захарта и солта слагам в брашното.

Замесвам тесто с готовата ми течна смес като наливам полека при брашното и бъркам с дървена лъжица, докато свърши. След това започвам да добавям още брашно, което също съм пресяла.

Трябва да получите меко и нелепнещо тесто. Аз го проверявам дали е добре, като натискам с пръст и ако се връща тестото, като махна пръста, значи е готово.

Премествам го друг съд, който съм намазала леко с олио. Завивам с дебела кърпа и оставям на топло да втаса тестото. Днес го сложих на терасата на слънцето и ми втаса чудесно. Трябва да увеличи обема си 3 пъти.

Когато е готово, правя тази пухкавелка, като всеки път е различна на вид - може на топченца, може на охлювчета, всеки може да си я нагласи както желае и както му харесва.

Оставям наредената питка да втаса за още 10-15 минути. Намазвам с жълтъците, поръсвам със самардала и я пека на 170-180 градуса в предварително леко загрята фурна за около 45-50 минути. Когато е готова я пръскам леко с водичка и я завивам с мека кърпа.

Оставям я, както казваше баба ми, да си обиколи нивата.

После си я хапвам със сиренце, със самардалка и масълце.

Източник: Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа

Тази душичка съм я научила от баба ми на, която съм кръстена и от, която съм взела любовта си към готвенето. Замесила съм я за първи път преди 28 години, когато дъщеря ми проходи. До ден днешен често си я правя и винаги ми се получава.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Dora Grozeva
Dora Grozeva
26.05.2019 18:29
Чудесна е!
Само сте пропуснали да впишете маята :)
0
0