Начин на приготвяне
Свинското месо се почиства от всякакви жилки, трябва да остане чисто парче месо. Подсушава се в домакинска хартия.
Ако е все още замразено, но така че да може да се реже, е много удобно да се направят хубави еднакви по дебелина парчета с дебелина около 4 мм. Нарязва се на филии и се поставя върху свежо фолио, върху голяма дървена дъска. Подправя се от двете страни със сол и черен пипер. Покрива се с свежо фолио и с чукче се начуква внимателно, да не се пробие месото, а само да се изтъни около 2 мм. Така приготвено се прибира в хладилни за около 30 мин.
Междувременно в дълбока чиния се разбиват яйцата с прясното мляко.
В две последователни чинии се приготвя брашното и галетата. Специално галетата може и да се завиши от посоченото количеството.
Всеки шницел първо се потапя в брашно, следват яйцата и накрая галетата. Подреждат се отстрани.
Загрява се мазнина, достатъчно олио за пържене с парче масло.
Шницелите отново се потопяват в яйце, следват галетата, като много хубаво се напудрят, като се притискат в галетата, за да полепнат повече, и се слагат в горещата мазнина. Пържат се до златисто.
Изваждат се върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.
Мазнината от тигана се изхвърля, а той се избърсва с домакинска хартия. Поставя се парчето масло да се разтопи и се добавя брашното.
Разбърква се енергично, докато смени цвета си, около 2-3 минути. Прибавя се горчицата, предимно ползвам дижонска едрозърнеста горчица, по избор е, сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се добавя зеленчуковият бульон при непрекъснато разбъркване. Оставя се на котлона да къкри за около 2-3 мин.
Сосът е готов, сваля се от котлона.
Сервира се шницел, а отстрани се сипва от горчичения сос.
По идея на: Изкушенията на Илиана Балканска - ilianabalk.blogspot.com