Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Печено пиле с плънка от гъби

Печено пиле с плънка от гъби

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Печено пиле с плънка от гъби
Снимка: Зори
1 / 16
01/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Всеки може да изпече пиле, но трябва да си голям майстор, за да приготвиш перфектното пълнено печено пиле"

Необходими Продукти

  • пиле - 1. 6 кг
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • сок от туршия - 3 - 4 с.л. от мариновани лимони*
  • за плънката
  • масло - 60 г
  • печурки - 500 г
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 връзка зелен лук
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • булгур - 1 к. ч.
  • вода - 1 к. ч.
  • ронена чубрица - 1 к. л.
  • магданоз - 1/2 връзка ситно нарязан
  • за доматения сос
  • домати - 1 кг
  • лук - 1 връзка зелен лук
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • чушки - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства, измива със студена вода и се подсушава. С помощта на дървено шишче се надупчва равномерно цялото пиле. След като е надупчено, кожата на пилето се отлепва от към гърба внимателно (за да не се скъса) в посока от шията чак до бутчетата и трътката, след което се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.

Прави се кашичка от пушения червен пипер и 3 - 4 с.л сок от туршия от мариновани лимони без стерилизация и пилето се натрива хубаво отвътре, отвън и под кожата.

Сол и други подправки не са необходими, защото в сока от туршията има всички необходими аромати и вкусове (сол, карамфил, кориандър, джинджифил, чесън, бахар, розмарин, лимонов сок и т.н.).

Така приготвеното пиле се похлупва и прибира за една нощ в хладилника.

На следващия ден пилето се изважда и се подготвя плънката.

Булгурът се изплаква и се залива с гореща вода. Оставя се настрани.

Гъбите се почистват, нарязван на шайби и се запържват до златисто в маслото. Оставят се настрани.

В друг тиган в олиото се запържва наситненият пресен лук, чесъна, добавя се отцеденият от водата булгур и след няколко минути се добавя и малко вода, колкото да покрие продуктите. Котлонът се намалява и се оставя, докато булгурът поеме водата. Прехвърлят се гъбите към плънката, поръсва се със сол и черен пипер на вкус, магданоз и чубрица и се оставя малко да се поохлади.

С готовата плънка се пълни пилето и отворът се зашива с конец. Пилето се прехвърля в леко намаслен гювеч, отгоре се поръсва с малко олио. Захлупва се глиненият съд и се слага в долната част на студена фурна.

Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор. Пече се след достигане на необходимата температура около 45 минути, след което се отхлупва и отстрани на пълненото пиле се изсипва доматеният сос. Захлупва се и пилето се връща във фурната за още половин час.

Докато пилето се пече, пригответе в същия тиган от плънката доматения сос: в тигана се запържват с олиото, ситно нарязаните зелен лук, чушката, чесънът и се добавят обелените и нарязани на ситно домати. След завирането на соса, котлонът се намалява и се оставя да покъкри 15 минути.

Овкусява се със сол и черен пипер и се поръсва с магданоз. Напомням, че след като сосът е готов, се добавя отстрани на пилето в гювеча. Ако желаете, може да го приготвите предварително, но пилето в гювеч трябва да се пече първо 45 мин без соса.

Печено пиле с плънка от гъби се поднася на порционни парчета, гарнирано с плънката и полято с доматения сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: