Начин на приготвяне
Пресейте брашното и прибавете настърганото сирене, разбъркайте.
Към киселото мляко прибавете содата, разбъркайте и след като шупне, го прибавете към сместа от брашно и сирене.
Бъркайте с лъжица (шпатула) до еднородна смес. Прибавяйте по малко пресято брашно при непрекъснато месене, докато тестото спре да се лепи по пръстите.
От тестото оформете топчета, колкото яйце, които леко притиснете с ръце и оваляйте едно по едно в олио, наредете в тава с диаметър 20 см.
Оставете тутманика да се отпусне за не по-малко от 30 минути, поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Печете деветашкия тутманик до златисто кафяв загар и готовност.
Коментари