Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Пълнозърнеста фокача с ароматен зехтин

Пълнозърнеста фокача с ароматен зехтин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнозърнеста фокача с ароматен зехтин11 / 11
04/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Пълнозърнеста фокача с ароматен зехтин - вкусна, ароматна, здравословна"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 300 г пшенично
  • бяло брашно - за доизмесване и поръсване на плота
  • мая - 15 г жива
  • вода - 210 мл
  • зехтин - 4 с.л. + за поръсване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 щипки
  • сол - едра на люспи за поръсване
  • чери домати - 5 - 6 бр.
  • босилек - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малък съд сложете на много слаб огън 1 к.ч. зехтин (може и повече) и клонката босилек. За рецептата ще ни трябват около 4 с.л. + това, с което ще поръсим готовата фокача. Но остатъка от зехтина може да си запазите и използвате за други цели.

Без да позволявате да завира, дръжте на огъня 15 минути, после оставете да изстине, но не напълно, и махнете стръкчетата босилек.

Сипете брашното в купа. Ако е по-фино може и да го пресеете, но отделените в ситото люспички не изхвърляйте, а си ги сипете обратно при брашното.

Направете кладенче, в което сипете водата, леко затоплена, захарта и натрошената мая. Разбъркайте леко и оставете да шупне, като завиете с чиста кърпа съда.

Добавете 2-3 с.л. от ароматният зехтин, разбъркайте с дървена лъжица, докато всички съставки се съединят и тогава сипете солта.

Прехвърлете на набрашнен с бяло брашно плот и месете от 5 до 8 минути или докато тестото стане гладко и нелепнещо. Старайте се да не добавяте много брашно при месенето, за да не става твърдо тестото.

С намазнени в ароматния зехтин ръце разстелете в тавичка, покрита с хартия за печене, притискайки и разтегляйки с пръсти до получаване на обла, тънка фокача. На места направете вдлъбнатинки с върха на пръстите си и в някои от тях поставете разрязани или цели чери доматчета. Намажете още веднъж със зехтина и оставете да втаса на топло за около 1 час.

Изпечете фокачата в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 минути или докато видите, че леко започне да почервенява. Не препичайте прекалено много, за да не става твърда.

Когато извадите от фурната, напръскайте обилно с още от ароматния зехтин и завийте с кърпа пълнозърнестата фокача, докато изстине.

Поднесете тънкият италиански хляб украсен с листенца пресен босилек.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: