Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Памук погача за начинаещи

Памук погача за начинаещи

Памук погача за начинаещи6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Никой, абсолютно никой няма да ви повярва, че не сте правили досега памук погача, ако се възползвате от тази подробна и лесна рецепта 7"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр. ( единият жълтък за намазване)
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 550 - 600 г
  • краве масло - 1/2 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко, сложете сухата мая и захарта. Изчакайте няколко минути, за да се активира.

В купа сложете яйцата, олиото, киселото мляко, прясното мляко с маята и солта. Добавяйте по малко брашно и замесете меко тесто.

Завийте с кърпа и оставете на топло да утрои обема си.

Разделете готовото тесто на четири равни части. Разточете всяка топка кръг, намажете обилно с краве масло, като последната не я мажете.

Поставете ги една върху друга. Сложете в центъра малка купичка или чашка. От чашката към краищата разрежете на 8 части.

Всяка част усучете по два пъти. Махнете купичката и оставете да втаса отново, докато удвои обема си.

Намажете памук погачата с жълтъка, който заделихме, смесен с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

Поставете памук погачата за начинаещи в студена фурна на 180 градуса.

Печете погачата до готовност.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за пухкави погачи като тази питка за здраве или нашите празнични погачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#321164
Потребител#321164
Колко пъти оставате тестото да втаса ?
29.09.2024 19:31
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Направих я и погачата стана великолепна. Но при мен отиде повечко от 600 гр брашно!?!
06.12.2024 21:21
2
Petya
Petya
Винаги правя тази памук погача и винаги е топ! Всички я харесват! Благодаря за рецептата?
18.09.2024 16:59
Анонимен
Анонимен
Направих я! Уникално вкусна! Благодаря за рецептата!
15.05.2024 18:26
2
Анонимен
Анонимен
Не разбрах как се усукват 8-те сряза. Може ли някой да качи снимка?
05.05.2024 06:45
1
Анонимен
Анонимен
Супер вкусно ?
24.03.2024 16:17
1
Анонимен
Анонимен
Направих я
26.12.2023 11:54
1
Анонимен
Анонимен
Страхотна питка. Правя я за трети път. Всеки път резултатът е отличен. Който я опита не може да си хапне само едно парче. Вярно, бързо свършва!
25.12.2023 02:00
1
1
Анонимен
Анонимен
Става много малка питка с този грамаж . Като за 2 - ма човека .
10.09.2023 17:03
3
2
1
Покажи всички подкоментари
Пламена Тодорова
Пламена Тодорова
Страхотна! Благодарим за рецептата!
26.12.2022 00:40
2
Анонимен
Анонимен
В тава с какъв диаметър я печете
24.11.2022 17:33
5
1
Анонимен
Анонимен
Половин пакет от 125г или 250 гр???????
26.10.2022 01:35
5
2
Анонимен
Анонимен
Колко е 1/2 пак. масло
10.07.2021 16:22
5
3
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Колко е половин пакетче масло
10.07.2021 16:18
3
1