Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко, сложете сухата мая и захарта. Изчакайте няколко минути, за да се активира.
В купа сложете яйцата, олиото, киселото мляко, прясното мляко с маята и солта. Добавяйте по малко брашно и замесете меко тесто.
Завийте с кърпа и оставете на топло да утрои обема си.
Разделете готовото тесто на четири равни части. Разточете всяка топка кръг, намажете обилно с краве масло, като последната не я мажете.
Поставете ги една върху друга. Сложете в центъра малка купичка или чашка. От чашката към краищата разрежете на 8 части.
Всяка част усучете по два пъти. Махнете купичката и оставете да втаса отново, докато удвои обема си.
Намажете памук погачата с жълтъка, който заделихме, смесен с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.
Поставете памук погачата за начинаещи в студена фурна на 180 градуса.
Печете погачата до готовност.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за пухкави погачи като тази питка за здраве или нашите празнични погачи.
Коментари