Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Моята уникална месеница

Моята уникална месеница

Моята уникална месеница2 / 2
10/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"И както може да се досетите само от името - уникална вкусотия ви чака на масата за закуска"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • олио - 10 с.л.
  • жива мая - 1 кубче
  • брашно - 800 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1. 5 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • още
  • сирене - 300 г
  • масло - 50 г краве
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте малко от водата. Натрошете маята и я разтворете. Добавете захарта и малко количество от брашното до гъста каша. Оставете за 15- 20 минути да ферментира. Щом шупне, значи е готово.

На кухненски плот изсипете останалото количество брашно. Направете кладенче.

Счупете яйцата, добавете активираната мая, солта, киселото мляко и половината олио. Замесете меко тесто. Разпънете тестото и сложете половината количество олио, което оставихме. Омесете отново тестото.

Разпънете още веднъж и добавете останалото количество. Отново омесете тестото. Прехвърлете го в намаслена купа, завийте с кърпа и оставете да втаса на топло. Трябва да удвои обема си.

Смесете трите вида мазнина и ги затоплете леко на котлона, колкото да се разтопят.

Готовото тесто разделете на четири равни части. Вземете едната топка и я раздърпайте на кръгъл лист.

Намажете с мазнината и поръсете със сиренето. Вземете втората и направете същото с нея, като я сложите отгоре върху първата и така до изчерпване на количествата.

Навийте четирите листа, които са един върху друг на руло. Усучете рулото и завийте на охлюв. Поставете в тавичка, застлана с хартия за печене. Оставете да втаса на ново.

Намажете месеницата с един жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Печете на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: