Начин на приготвяне
Грамажът на всички зеленчуци е в почистено и обелено състояние.
Нарежете всички зеленчуци, с изключение на чесъна на сравнително еднакви по големина парченца. Залейте ги със 700 мл вода или толкова, колкото да бъдат добре покрити от течността.
Сложете една лъжичка сол и варете под капак 25 минути. Проверете дали са сварени и ако е нужно продължете готвенето още 5 минути.
Дръпнете от огъня, сложете зехтина (на негово място може да използвате и масло), черния пипер и пасирайте до гладък крем. Ако супата е много гъста си добавете още малко вода.
Изрежете хартия за печене с диаметъра на тиган, който ще използвате за хрупкавото сирене, с което ще гарнирате супата.
Сложете парчето хартия на дъното на тигана и загрейте на слаб огън. Слагайте на купчинки едро настъргания пармезан или твърдо сирене по избор (грана падано, пекорино, манчего). Разстелете купчинките без да се опират една в друга. Може да приготвяте и една по една или толкова, колкото порции ще сервирате в момента.
Сиренето трябва да е на тънък, рехав пласт, за да се получи хубава, хрупкава решетка.
Оставете така на слаб огън да се разтапя и добие лек златист загар, след това дръпнете тигана от огъня и оставете решетката да изстине и се втвърди. Тогава лесно ще я отлепите и поставите по един хрупкав и вкусен завършек на вашата кремсупа от тиква и целина.
Добър апетит!