Гнезда от спанак и яйца

13/07/2019
"Свежо предложение от кухнята на мама, на което децата няма да устоят "
Приготвяне18 мин.
Готвене40 мин.
Общо58 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо729
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • спанак - 300 г
  • картофи - 1 бр. голям (300 г)
  • чесън - 1 скилидка
  • пресен лук - 1 стрък
  • яйца - 3 бр.
  • козе сирене - 180 - 200 г
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете картофа в подсолена вода. Трябва да остане по-твърд, а не разварен.

2. Загрейте зехтина на слаб огън и в него сложете чесъна, нарязан на филийки, и пресния лук - накълцан. Когато замирише приятно добавете спанака, почистен от дръжки, измит и нарязан на едро. Сложете малко сол, задушете докато омекне и отстранете от огъня.

3. В купа настържете картофа, когато е вече почти изстинал. Добавете спанака, също почти изстинал. Чукнете едно яйце размер XL (или две малки). Посолете и подправете с черен пипер и лъжичка лимонов сок. Разбъркайте добре до хомогенна смес.

4. Във форми за мъфини или удобни огнеупорни чашки, предварително намаслени или покрити с алуминиево фолио (също намазнено, за да не залепва), слагайте от сместта и оформяйте гнезда.

5. Във вътрешността на всяко гнезденце поставяйте парченца козе сирене, а отгоре или яйчен жълтък, или само белтък, за да станат по-шарени. Ако е нужно използвайте повече яйца от описаните като количество в рецептата, взависимост колко са големи формите ви и съответно гнездата.

6. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути или докато яйцата хванат коричка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар