Начин на приготвяне
Изберете по-едър боб, като този на снимката, той остава по-стегнат при варене.
Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го слагаме да заври без сол. След като заври изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври докато омекне.
Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.
Прецеждате боба и го оставяте настрана. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб.
Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен а с малко по-мек вкус. Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба.
Добавяте олиото и оцета и 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салатата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.