Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Пуешко филе с боровинков сос

Пуешко филе с боровинков сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пуешко филе с боровинков сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Изискано, ароматно и само на една рецепта разстояние от вас"

Необходими Продукти

  • пуешко филе - 2 бр. (550 г)
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • боровинки - 4 с.л. дребни
  • бяло вино - 160 мл
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • розмарин - 2 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете с кухненска хартия двете пуешки филета. Изрежете, ако има по тях тлъстинки или жилички, и натъркайте със зехтин, розмарин и черен пипер.

Загрейте тиган с незалепващо дъно и малко зехтин на силен огън - една степен под максималната.

Запечатайте по минутка от двете страни пуешките филета. Трябва да добият златиста коричка.

Намалете котлона на умерен и продължете да ги готвите, като захлупите тигана с капак, за да се сготвят по-бързо и равномерно. Обръщайте ги, за да не загарят, но не прекалявайте и след всяко отново захлупвайте с капака - 2 обръщания са достатъчни за около 5-6 минути, за да е готово филето.

Ако обаче е по-дебеличко и тумбесто, трябва да направите прорези по повърхността на едната или двете страни на месото и да полееете с още малко зехтин, който да стигне и до вътрешността на филетата и да ги сготви.

Извадете месото и оставете всяко филе в плато за сервиране.

В същия тиган при мазнината сложете боровинките с лъжица захар и лимоновия сок. Когато омекнат и пуснат сока си налейте виното, сложете сол на вкус и гответе на умерен огън докато се редуцира сосът. Става бързо, затова не се тревожете, няма да изстинат филетата през това време.

Полейте със боровинковия сос пуешките филета и поръсете със едра люспеста сол (ползвайте марката Maldon, придава страхотен вкус на всяко месо).

Добър апетит!

* По този начин филетата стават много крехки и сочни, а сладко- кисело- соленият сос ги прави вълшебни, пропива през порите на месото и придава интересен красив цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: