Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Кюфтета»Кюфтета от кълцано свинско месо

Кюфтета от кълцано свинско месо

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Кюфтета от кълцано свинско месо
Снимка: Зори
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Мераклийски кюфтета за чудо и приказ - да се консумират с удоволствие и задължително студена бира"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 750 г (плешка, гърди, врат)
  • сланина - 250 г прясна
  • сол - 25 г
  • черен пипер - 5 - 10 г
  • кимион - 5 - 10 г
  • вода - 100 - 200 мл ледена
  • галета - 1 с.л.
  • лук - 1 глава, настъргана на ситното ренде
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се накълцва със сатъра на много фино, ако нямате време може да го смелите в месомелачката на по-едро.

Важното месото да е прясно и по-тлъстичко, като е добре хубаво да се отцеди преди накълцването, ако е съвсем прясно.

В зависимост от тлъстината на месото се добавя и допълнително сланина, която също трябва да е много ситно скълцана или смляна.

Добавят се подправките към скълцаното свинско - сол, прясно смлян черен пипер и кимион, галетата и каймата се меси интензивно в продължение на 15-20 минути много хубаво (до побеляване), като постепенно се добавя ледената вода.

Каймата се прехвърля в подходящ съд, покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилника за едно денонощие (24 часа), като е добре през това време да се премеси още поне още два или три пъти.

Ситно рендосаният кромид лук се добавя един час преди термичната обработка, като естествено още веднъж се омесва каймата с него и се оставя да почине на стайна температура.

С леко намаслени ръце се оформят кюфтета с еднаква големина и се изпържват (с малко сланина) и от двете страни в тиган с незалепващо покритие или на добре загрята скара.

Поднасят се с гарнитура по избор или със свежа сезонна салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: