Начин на приготвяне
Оставяме маслото на стайна температура, за да се размекне добре и да можем да го мажем след това. Двата вида брашно ги пресяваме със сито в голяма тава или купа.
В топла вода слагаме захарта, маята и 3-4 с.л от брашното и объркваме с лъжица.
Оставяме да втаса маята на топло за 10 минути. Изсипваме съдържанието в кладенче, което правим в брашното. Добавяме и олиото, оцета и солта вътре в кладенчето в брашното. Замесваме меко тесто много добре.
Набрашняваме плота и разточваме от тестото продълговат голям лист. Точилката също набрашняваме, при разточване на тестото също, ако е необходимо, за да не лепне.
В купичка разбиваме яйце и 1 с.л олио, което ще ни трябва за намазване на милинките. Натрошаваме сиренето в купичка с помощта на вилица. Намазваме листа тесто с меко масло. Отгоре разпределяме сиренето и навиваме на дълго продълговато руло.
Режем така образуваните охлювчета с дебелина 3 см. и нареждаме в тава, намазана с олио /дъното и стените/. Тавата е с диаметър 30 см. Покриваме отгоре с кърпа и оставяме да втаса за 50 мин. След като втаса мажем с яйчената смес и ръсим с ръсеница от семена.
Печем на 180 – 200 градуса в загрята фурна до готовност. След като опечем накъсваме на охлювчета и поднасяме с компот или кисело мляко. Да ви сладко!