Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Американски ябълков пай

Американски ябълков пай

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Американски ябълков пай
Снимка: marcheva14
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Класическа рецепта, която лесно може да изпълните у дома - и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 300 г
  • захар - 50 г
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • масло - 150 г студено, на кубчета
  • вода - 5 - 6 с.л. ледена
  • Пълнеж
  • ябълки - 5 бр. следна големина
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • захар - 100 г
  • канела - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • масло - 30 г
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170-175 градуса;

Форма с ринг около 22 -24 см добре намаслена с парче меко масло и покрита с малко брашно.

Смесва се брашното, солта, бакпулверът, разбъркват се и се прибавя маслото на кубчета. С ръчен блендер се довежда до трохи. Внимателно и на малки порции се прибавя ледената вода. Бързо се замесва грубо тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник, докато се приготви плънката.

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на дребни кубчета. Поставят се в купа със захарта, канелата и лимоновия сок, разбъркват се и се оставят за 30 мин.

След това време се отцеждат от сока, сокът се запазва за по-късно, той ще трябва да е към рецептата, и се прехвърлят в суха тенджера заедно с маслото, добавя се и царевичното нишесте.

Разбъркват се много добре и се оставят на умерен котлон да се карамелизира ябълката и всякаква остатъчна течност да се изпари. Свалят се от огъня и се охлаждат.

Охладеното тесто се дели на две части.

Едната част се разточва върху малко брашно с диаметър колкото е основата на формата - 22-24 см. Оформя се борд. Връща се в хладилника за още 20 минути.

Върху охладеното тесто в тарт-формата се изсипват ябълките и сокът, който се е отделил и е оставен настрана.

Разточва се и другото парче тесто с диаметър на формата и се покрива отгоре върху плънката. Сгъват се краищата на тестото навътре с пръсти, за да не изтече плънката.

Намазва се с разбито яйце, поръсва се със захар. По средата на тарта се правят с остър нож четири разреза около 3-4 см.

От останалото тесто, от изрезките, може да се изрежат малки форми и да се залепят отгоре за малко красота на пая.

Пече се в загрята фурна на 175 градуса за около 45-50 мин.

Изважда се, охлажда се напълно и след това се освобождава от ринга.

Леко се поръсва с пудра захар. Може да се поднесе горещ, както се поднася в Щатите с топка сладолед, но и студен е с превъзходен вкус.

Източник: Vale cucina e fantasia

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
прекрасен есенен сладкиш, даже с така ена лека коледна нотка
07.11.2019 22:57
1